Anzar Atrar i David Karvala

Este texto en castellano

A les 4 de la matinada de dissabte 21 d’agost, les autoritats espanyoles es van dur a Mohamed Abdellah —al costat d’una trentena d’algerians més— del centre d’internament d’estrangers (CIE) de Barcelona i els van deportar. Aquesta va ser una mala notícia per a tots ells, és clar. Però a Abdellah, un activista algerià que havia denunciat la corrupció al seu país, el buscaven les autoritats militars algerianes.

Abdellah vivia a Vitòria-Gasteiz amb la seva dona i els seus dos fills petits. La seva detenció el 12 d’agost, quan anava a renovar la seva sol·licitud d’asil, va provocar protestes entre la diàspora algeriana a tot el món. La notícia que l’Estat espanyol li havia negat l’asil i l’havia tornat als militars algerians que el perseguien va provocar una ira generalitzada.

Mirem el rerefons de tot això.

El Hirak

Algèria travessa la seva crisi política més greu des que es va independitzar de la colonització francesa el 1962.

El 16 de febrer de 2019 va marcar l’inici del moviment conegut com el Hirak (moviment en àrab), mobilitzacions que es van iniciar en Kherrata a Cabília, el territori amazic o berber al nord de l’Estat algerià. Aquestes protestes, rebutjant la candidatura de l’aleshores president Abdelaziz Bouteflika per a un cinquè mandat i exigint una transició democràtica real amb la sortida de tota la classe política actual, es van estendre ràpidament per tot el país.

Les protestes no han acabat, tot i la suspensió temporal provocada per la pandèmia de la Covid. Fins ara han aconseguit la sortida de Bouteflika i l’empresonament de molts dels seus ex ministres, però no s’ha produït la desitjada transició democràtica.

El nucli dur del règim, els alts oficials militars, romanen al poder, ara amb una façana civil. Ells van ser els que van gestionar l’elecció d’un nou president de la República —cap altre que el mateix ex primer ministre d’Bouteflika— amb una participació del 39% o menys (en xifres oficials) i al voltant del 0% a Cabília.

Hi va haver concessions menors, algunes reformes i l’alliberament d’alguns activistes, però això no va convèncer a la gent. Mentrestant, al descontentament polític cal afegir ara l’empitjorament de la situació socioeconòmica de la majoria de la població algeriana, a causa de la caiguda dels preus del petroli i la crisi creada per la pandèmia.

En aquest context, l’única resposta del règim ha estat incrementar la repressió.

Repressió

Com a part d’aquesta repressió, al maig el govern va col·locar al MAK (Moviment per l’Autodeterminació de Cabília) i Rachad (un moviment que inclou a figures que anteriorment pertanyien al FIS, el partit islamista) en la seva llista de grups terroristes. Es tracta d’organitzacions de la societat civil que juguen un paper clau en el Hirak, però el règim va començar a perseguir als seus activistes i a empresonar-los per pertànyer a una “organització terrorista”.

Aquest estiu, incendis espectaculars han arrasat la Cabília, causant la mort de més d’un centenar de persones, mentre les flames devastaven nombrosos pobles. Les autoritats van aprofitar la situació per declarar als mitjans nacionals que els incendis eren deliberats, i van culpar al MAK i a Rachad del desastre. Segons el Ministeri d’Exteriors d’Algèria, tal acte criminal no podria haver passat sense la complicitat del Marroc i Israel.

Tot això va crear una situació en la qual una multitud a Cabília va linxar a un jove que havia estat presentat per la policia com a responsable dels incendis. Va resultar que l’artista i activista de 35 anys, Djamel Bensmail, havia anat a la regió per ajudar a la població local.

Aquesta tràgica mort, en part producte de la propaganda oficial, va ser al seu torn utilitzada pel règim per intensificar l’atac contra l’oposició, emetent ordres d’arrest internacionals contra els líders de Rachad i del MAK, acusant-los de terrorisme.

Amb això, justifiquen els seus atacs a l’oposició alhora que oculten la seva incapacitat per fer front als incendis forestals. Algèria, la 59a economia del món, és el sisè major importador d’armes del planeta, ha augmentat les seves importacions d’armes en un 64 por cent en els últims cinc anys. Però el país no compta amb un sol avió capaç de combatre els incendis forestals que tenen lloc cada any, incendis que ara estan empitjorant a causa del canvi climàtic.

Discurs d’odi contra Cabília

El horrible linxament de Djamel també ha reforçat el clima d’hostilitat contra la població cabiliana. Algunes persones en altres parts d’Algèria demanen obertament el genocidi contra aquesta regió rebel. L’hostilitat cap a Cabília ha existit durant molt de temps, però la unitat en la lluita del Hirak l’havia anat debilitant. Ara està més clar que mai que aquest odi es promou des de dins del propi règim. Els polítics del sistema, els mitjans afins al règim… tots intenten promoure la divisió entre la gent de la Cabília —que ha desenvolupat una gran tradició de lluita contra els militars— i la resta de la població.

Aquesta reforçada onada d’odi contra la Cabília va cristal·litzar al voltant d’un projecte anomenat “Cabília zero” que té com a objectiu eliminar i excloure a tots els cabilians dels seus càrrecs dins l’Estat. Fins i tot sembla que l’agost de 2019 es va realitzar una espècie de congrés per impulsar aquest programa, sota la protecció de la policia algeriana, i on els participants presumien de comptar amb suport de les forces armades. Aquests esdeveniments preocupants s’assemblen a l’ascens de l’extrema dreta a Europa i a EUA.

Davant d’aquesta explosiva situació interna i el deteriorament dels indicadors econòmics del país, el règim es prepara per al pitjor i ha anunciat recentment la ruptura de relacions diplomàtiques amb el veí marroquí, a qui acusa de donar suport al MAK.

Amb aquesta criminalització de l’activitat política, el règim d’Algèria sembla tenir l’objectiu de fer que la situació es deteriori encara més, potser fins i tot tractant de provocar violència, un objectiu que li és més fàcil reprimir, com ho va fer davant el desafiament electoral del  FIS el 1992.

Protesta per Hohamed Abdellah a París.

Denunciant la corrupció

Ara tornarem a el cas de Mohamed Abdellah.

Era membre de la Gendarmeria algeriana, la branca de policia rural de les forces armades algerianes. Treballava amb un helicòpter i les seves funcions incloïen la videovigilància de la frontera d’Algèria amb Tunísia, amb la tasca d’impedir el contraban i qualsevol altre tràfic il·legal.

Abdellah es va adonar de l’enorme corrupció a la frontera, en què sovint estaven implicats alts comandaments de la Gendarmeria. Després d’intentar, sense èxit, alertar les autoritats, va acabar contactant amb activistes anticorrupció algerians per denunciar a les xarxes socials el que estava passant.

Finalment, tement per la seva vida si es descobria la seva identitat, va abandonar Algèria el 8 de novembre de 2018 per cercar asil a l’Estat espanyol. Mohamed Abdellah va continuar la seva campanya contra la corrupció a les xarxes socials, obtenint un seguiment massiu entre la gent algeriana a Facebook i YouTube.

Al març de 2021, un tribunal algerià va emetre ordres d’arrest internacionals contra quatre persones a les quals va acusar de terrorisme i rentat de diners. Una era Mohammad Larbi Zitout, un ex diplomàtic algerià que havia renunciat al seu càrrec durant la guerra civil de la dècada de 1990 i s’havia anat a viure a la Gran Bretanya. Va ser un dels fundadors de Rachad i és molt actiu en les xarxes socials en suport del Hirak. Un altre va ser Mohamed Abdellah, que ja vivia a Vitòria amb la família.

Just en aquest període, l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans va expressar la seva preocupació per la “creixent repressió contra els membres del moviment prodemocràtic Hirak” a Algèria, i va afegir que:

“S’estan utilitzant disposicions vagament redactades en el Codi Penal algerià per a restringir indegudament la llibertat d’expressió i enjudiciar les persones que expressen opinions dissidents… unes 1.000 persones han estat processades per participar en el moviment Hirak o per publicar missatges a les xarxes socials que critiquen el Govern… al menys 32 persones es troben actualment detingudes pel legítim exercici dels seus drets humans, i algunes d’elles s’enfronten a llargues condemnes mentre que altres continuen en presó preventiva. També hem rebut denúncies de tortura i maltractaments sota custòdia, inclosa violència sexual.·”

L’esposa d’Abdellah va declarar més tard que “el meu marit ha estat amenaçat de mort pel govern [algerià]… aquestes amenaces ens han inclòs a mi i als meus fills.”

Així que tot això hauria de deixar ben clar que es tractava d’un cas genuí que es mereixia l’asil polític.

L’Estat espanyol deporta activistes

Així, va ser un cop terrible per a Abdellah quan, en la visita per renovar la seva sol·licitud d’asil el 12 d’agost, el van informar que la seva sol·licitud ja havia estat rebutjada, i immediatament va ser detingut i traslladat al centre d’internament de migrants (CIE ) de Barcelona, ​​pendent de deportació.

La diàspora algeriana va començar a mobilitzar-se molt ràpidament. Mohamed Larbi Zitout va informar intensament sobre el cas al seu canal de YouTube, seguit per gairebé 800.000 persones, i hi va haver manifestacions de protesta a diferents ciutats, des de França fins a Canadà.

Activistes dels moviments socials de Barcelona van ser contactats per magribins involucrats en les xarxes a l’Estat espanyol lligades a Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR). Com era mitjans d’agost, quan els moviments socials estan generalment inactius, i donada la urgència, no hi va haver temps per consensuar una intervenció ‘oficial’, però tot i així les xarxes d’UCFR van funcionar bé de manera informal per establir contacte amb la família d’Abdellah a Vitòria-Gasteiz, i amb advocats de drets humans, així com els moviments específics que treballen contra els CIEs, a Barcelona.

El dijous 19 d’agost, la família d’Abdellah va denunciar que un grup d’interns al CIE, i concretament uns 30 algerians, inclòs Mohamed, havien estat sotmesos a proves de PCR. Es va entendre que es tractava de preparatius per a la seva deportació imminent, i els interns es van declarar en vaga de fam, rebutjant l’expulsió i exigint la seva llibertat.

Aquest mateix dia es va enviar al Tribunal Europeu de Drets Humans una crida perquè s’adoptessin mesures cautelars urgents per impedir la deportació d’Abdellah. A l’endemà, divendres 20 d’agost, el Tribunal va respondre afirmant que ni tan sols havien posat el cas davant un jutge, ja que encara no existia una ordre d’expulsió definitiva.

No obstant això, va resultar que aquesta ordre havia estat emesa a Madrid aquell mateix mat… però només va ser lliurada a l’advocada de Abdellah per fax 1 minut abans de les 22h, aquesll divendres a la nit.

Després, com es va explicar anteriorment, tot just sis hores després, a les 4 de la matinada de dissabte 21 d’agost, Mohamed Abdellah —juntament amb una trentena d’interns algerians més— va ser tret del CIE per ser deportat.

Els recursos urgents d’última hora davant del Tribunal Europeu i els tribunals de Madrid no van prosperar, i la següent notícia d’Abdellah va ser que estava detingut a Algèria i que seria jutjat.

Valors europeus?

Exactament el mateix matí en què Abdellah i els altres estaven sent deportats, els líders de la UE estaven elogiant Pedro Sánchez pels seus principis humanitaris en l’acollida de refugiats. Es trobaven en una visita oficial a Torrejón, la base aèria militar de Madrid, que és la que s’ha establert com un centre d’evacuació per als afganesos que escapaven de Kabul.

A més, aquell mateix matí, la policia antiavalots espanyola estava sent desplegada contra un grup de 41 migrants que havien aconseguit arribar a territori espanyol, la Isla de Tierra, una petita illa deshabitada dins de l’enclavament de Ceuta, al nord del Marroc. L’ONG Caminando Fronteras va denunciar que la policia va atacar a les persones migrants i refugiades amb el seu equip antiavalots al complet, gas lacrimogen inclòs, tot i els seus crits que estaven sol·licitant asil. La meitat del grup eren dones (tres d’elles embarassades) o nens i nenes (inclosos nadons), mentre que diverses persones procedien de països en conflicte armat.

Quan l’actual Govern espanyol, la coalició de PSOE i Podemos, va prendre el poder al juny de 2018, va rebre un vaixell ple de gent refugiada que havia passat setmanes buscant un port. No obstant això, a principis de 2019, el què s’havia presentat com “el govern més progressista de la història d’Espanya” ja havia oblidat les seves promeses d’acollir refugiats. Un factor va ser sens dubte l’ascens del partit ultra, VOX; com en molts països, davant tals desafiaments, els partits institucionals prefereixen copiar el seu racisme en lloc de combatre-ho.

En els últims mesos hi ha hagut un seguit d’accions terribles contra persones migrants i refugiades per part del Govern espanyol: van expulsar il·legalment a menors migrants de Ceuta; es van fer enrere en el compromís de regularitzar als i les joves d’origen migrant que havien crescut i complert els 18 anys en residències juvenils espanyoles; tenen una gran part de culpa per les morts en sèrie de milers de persones que intenten arribar a territori espanyol en embarcacions precàries, conseqüència del tancament de fronteres i de l’absència de vies segures per a migrants/refugiats. Fins i tot hi va haver una crida per part de desenes de moviments socials aquest agost, amb el hashtag # MarlaskaDimisión, exigint la renúncia del ministre de l’Interior implicat en aquestes accions; el mateix ministre que va ser en última instància responsable de la deportació d’Abdellah.

En el cas d’Abdellah, el Govern espanyol possiblement va tenir un motiu addicional. Activistes de l’oposició algeriana van assenyalar que l’acord de gas entre l’Estat espanyol i Algèria —amb escreix el seu principal proveïdor d’aquest combustible— havia de renovar-se a finals d’octubre de 2021. Pocs dies després de la deportació d’Abdellah, Algèria va anunciar que el subministrament de gas a l’Estat espanyol no es veuria afectat pel conflicte diplomàtic d’Algèria amb el Marroc, país per on passa un important gasoducte. Sembla que el contracte de gas es renovarà sense problemes. En el moment de redactar aquest article, hi ha informes que altres activistes algerians han estat detinguts a l’Estat espanyol i s’enfronten a la deportació.

Un altre punt important és que, lluny de escandalitzar-se per l’abús d’acusacions de terrorisme contra activistes de moviments socials, l’Estat espanyol utilitza la mateixa tàctica. El 20 d’agost, el fiscal de l’Audiència Nacional d’Espanya —organisme, recordem, heretat de la dictadura franquista— va anunciar plans per acusar diverses persones del moviment independentista català de pertinença a una organització terrorista. Després del referèndum d’independència de l’1 d’octubre de 2017, la meitat del govern català i els líders de les dues organitzacions cíviques més importants de Catalunya van ser empresonats; la resta s’havia exiliat.

De manera que les accions repressives del règim algerià els van haver de semblar raonables al govern espanyol, mentre que qualsevol dubte que hagués es va desestimar a favor dels interessos comercials.

Debats i confusions

No obstant això, des del punt de vista dels drets humans, no hi havia cap dubte.

Lamentablement, però, el tema va treure a la llum molts problemes i confusions.

Va resultar que una part del suport a Abdellah, al moviment Hirak i fins i tot a l’autonomia de Cabília, procedia de partidaris de la monarquia marroquina. Aquesta va ser una actitud cínica i hipòcrita. Utilitzaven el cas d’Abdellah com a venjança contra Algèria perquè, amb el mateix cinisme, Algèria afirma recolzar els drets del Sàhara Occidental, actualment ocupat pel Marroc. Així que hi va haver tuits queixant-se que l’Estat espanyol havia donat tractament mèdic al líder ‘terrorista’ del moviment independentista del Sàhara, el Polisario, mentre deportaven a Abdellah.

Afortunadament, aquest punt de vista és molt minoritari; la majoria dels i les activistes d’origen marroquí a l’Estat espanyol són més que conscients que el règim marroquí és tan antidemocràtic com el d’Algèria, i que no té sentit alinear-se amb un ni amb l’altre.

D’altra banda, alguns activistes algerians d’esquerres es van negar a defensar Abdellah, al·legant que aquest era ‘islamista’. Per citar un comentari a Facebook: “el destí d’algú pro-Rachad no hauria de preocupar als comunistes com nosaltres”. Deixant de banda la qüestió de si Abdellah pot qualificar-se o no de ‘islamista’, aquesta actitud reflecteix un greu problema que afecta a l’esquerra des de fa dècades.

L’activista egipci Hossam El-Hamalawy va escriure un article clau l’any 2007, titulat Companys i Germans ( “Comrades and Brothers”), amb el subtítol: “Donant l’esquena a les males relacions que separen als seus majors, joves activistes de l’esquerra radical egípcia i dels Germans Musulmans estan col·laborant en el campus i als carrers”. Quatre anys després, aquesta col·laboració faria possible les protestes unitàries de la Plaça Tahrir l’any 2011 que van desencadenar la revolució egípcia. Tot i la derrota (fins ara) d’aquest moviment, aquesta col·laboració entre l’esquerra revolucionària, l’esquerra nacionalista àrab i les organitzacions islamistes té lliçons que haurien aprendre a tota la regió.

Especialment a Algèria, amb la tràgica història de la guerra bruta impulsada per l’Estat algerià en la dècada de 1990, és essencial que els i les activistes d’esquerra s’adonin que poden tenir molts punts en comú amb activistes inspirats en l’islam polític, i que les lluites conjuntes per la democràcia i la justícia social són possibles, fins i tot necessàries… al costat i com a part de la construcció d’una esquerra independent.

Solidaritat, no caritat

I, finalment, les circumstàncies de la deportació de Mohamed Abdellah per part de l’Estat espanyol contenen una lliçó molt important per als i les activistes a Europa.

Molta gent ha tendit a veure el treball de drets humans com una cosa que la gent pot fer des d’una posició de ‘privilegi’. Actuant des de països on es respecten els drets humans i mai passen coses dolentes, poden dur a terme campanyes de suport als menys afortunats, com una mena d’acte humanitari o caritatiu.

Aquest cas és un exemple de com, malgrat les evidents diferències que hi ha entre diferents països, totes i tots ens enfrontem, en un grau o un altre, a molts dels mateixos problemes fonamentals. L’Estat espanyol, Estat membre de la Unió Europea, té presos polítics i utilitza falses acusacions de terrorisme per intentar silenciar l’oposició política; altres estats europeus no són millors.

Mohamed Abdellah es va veure obligat a sol·licitar asil; el mateix li podria passar a qualsevol activista que qüestioni l’statu quo. Si els polítics institucionals que formaven el Govern de Catalunya han acabat passant més de 3 anys a la presó per dur a terme les polítiques per les quals van ser elegits, cap activitat en els moviments socials queda lliure de riscos.

Aquesta no és una raó per fer marxa enrere, més aviat hauria de portar-nos a veure que, nord i sud, est i oest, formem part d’una lluita comuna per la democràcia i la justícia social. En paraules del moviment Occupy a EUA, inspirat en el moviment 15M a l’Estat espanyol, que al seu torn es va inspirar en la “primavera àrab” de 2011, som el 99% que lluita pels nostres drets contra l’1% que ens ha portat a l’actual desastre mundial multifacètic.

Les lluites a Algèria són part d’aquesta lluita i són importants per a tots i totes nosaltres.


Anzar Atrar és un activista de Cabília que actualment viu a Madrid. David Karvala és un activista dels moviments socials a Barcelona i participa en Tadamon.

Aquest article es va escriure per MENA Solidarity Network el moviment germà de Tadamon a Gran Bretanya.

Els articles signats en aquesta web representen l’opinió dels seus autors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s